Recent Posts

Archive

Tags

10 ingredienser att se upp för i skönhetshyllan


Parabener, mineralolja och silikoner...

Många skönhetsprodukter innehåller ämnen som kan vara både allergiframkallande och misstänkt hormonstörande. Här är några ingredienser det lönar sig att undvika. Läs alltid innehållsförteckningen!Anledningen till att jag började tillverka ekologiska hudvårdsprodukter av rena, naturliga oljor är att jag reagerar på många av de ingredienserna som finns i våra hudvårdsprodukter, tyvärr. Det finns många fler, men här är de 10 värstingarna som förekommer mest och är de man bör undvika. Det finns snällare alternativ. Hanna Sjöström, författare till boken "Naturligt Snygg" har sammanställt listan nedtill:

ekologiska hudvårdsprodukter

1 . MINERALOLJA

Mineral Oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, vit mineralolja, medicinsk vitolja, oleum petrolen, oleum vaselini, araffinum, vaselin oil, E 905, paraffin oil, liquid paraffin.

Utvinns ur råolja, används som mjukgörare i hudvårdsprodukter och i t ex symaskinsolja, motorolja och träolja.

2. PARABENER

Butylparaben (fettkonserverande), methylparaben, (vattenkonserverande), ethylparaben (vattenkonserverande), proylparaben (fettkonserverande).

Bakteriedödande konserveringsmedel. Kan vara allergiframkallande och vissa av dem misstänks vara hormonstörande.

3. SYNTETISKA PARFYMER

Framställs av okända syntetiska kemikalier, tillverkarna behöver inte uppge alla sina ingredienser. Många innehåller ftalater, som är hormonstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna. Kan vara allergiframkallande (vilket även gäller naturliga parfymer).

4. SLES/SLS

Sodium laureth sulfat, sodium lauryl sulfat, Ammonium laureth sulfat.

Syntetiskt framställd avfettare som också ibland kallas för försåpad kokosolja.

Skapar lödder, finns ofta i tvålar, duschkrämer och schampo – även i såna som är Svanenmärkta och som kallar sig för »naturliga« eller »organic«. Anses vara irriterande på hud och i ögon. Vanlig orsak till torr hud och kliande hårbotten.

5. PEG

Polyetylenglykol, och ibland följd av ett nummer, tex peg 50 Stearate.

Syntetiska emulgeringsmedel, påverkar konsistensen och hindrar den från att skära sig.

Används också som återfettare i till exempel flytande tvål och stabiliserar skum. Allergiframkallande och kan bilda formalehyd vid sin nedbrytning. Ögonirriterande. Kan innehålla rester av det starkt allergiframkallande lösningsmedlet dioxin.

6. TRIKLOSAN

Bakteriedödande ämne och konserveringsämne i tvålar, schampon, tandkrämer och även i smink. Mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka negativa långtidseffekter i våra vatten. Kan inte rensas bort i våra vattenverk utan hamnar i våra vatten. Besläktat med miljögiftet dioxin.

7. SILIKONER

Silikon framställs av kisel, namnen slutar ofta på –cone eller –xone, tex cyclohexasiloxane, cyclotrisiloxane, cyclometikon och dimethicone.

Väldigt vanligt i främst hårvårdsprodukter, men även i makeup och i produkter som är vattenfasta eller lovar glans och mjukhet.

Silikonerna är oftast inte vattenlösliga, vilket betyder att det krävs starka rengöringsmedel för att tvätta ur dem ur håret, till exempel.

Miljömässigt är de svårnedbrytbara och ofta omvandlas de till siloxaner, cykliska silikoner.

8. DEA & TEA & MEA & ETA

Diethanolamine (dea), Triethanolamine (tea), Monoethanolamine (mea) och Ethanolamine (eta)

Syntetiska kemikalier som fungerar som emulgering, rengörare eller för pH-reglerering.

Finns bland annat i tvål, rengöringsprodukter, hårfärg och schampo. Kan reagera med andra ingredienser i skönhetsprodukter och bilda nitrosaminer, som är cancerframkallande.

9. PROPYLENGLYKOL

Kallas också 1,2-propandiol. Framställs syntetiskt ur propangas och används i hudvård.

Är bakteriedödande, fuktbindande och används även som förtjockningsmedel och som lösningsmedel i makeup, solskydd och deodoranter.

Används också som lösningsmedel i mediciner och som kylarvätska.

10. FORMALDEHYD

Formaldehyd tillsätts sällan som konserveringsämne i hår- och hudvårdsprodukter. Men det finns ämnen som utsöndrar formaldehyd, som är cancerframkallande. Dessa ämnen är till exempel: dmdm hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15, och sodium hydroxymethylglycinate.

Förutom att det är cancerogent är dessa ämnen också irriterande i luftvägar och allergiframkallande.

#ekologiskhudvård #kemikalier